Kako da svakodnevni stres ne postane kronični?

Kako da svakodnevni stres ne postane kronični?

Krenimo od definicije kroničnog stresa i svakodnevnog stresa: 

Kronični stres odnosi se na dugotrajno, trajno stanje psihološkog i fiziološkog naprezanja koje je rezultat niza čimbenika, kao što su posao, financijske poteškoće, problemi u vezi ili zdravstveni problemi.

Svakodnevni stres odnosi se na normalne, rutinske izazove i pritiske koje pojedinci doživljavaju u svakodnevnom životu (rokovi, promet, financije,…) 

Za razliku od akutnog ili kroničnog stresa, svakodnevni uzroci stresa obično su dio redovitih zahtjeva i očekivanja s kojima se ljudi suočavaju dok se kreću svojim dnevnim rutinama.

Kao što vidite svakodnevni stres vrlo lako može postati kronični stres ako ga ne osvijestimo, posebno one dijelove koji se ponavljaju iz dana u dan. 

Kako da svakodnevni stres ne postane kronični:

🪴 Uvesti rituale odmora – Što te odmara? Rasterećuje? Odaberi aktivnost koja nije štetna za tvoje zdravlje i isplaniraj unaprijed vrijeme za odmor iako nisi umoran/na. Adrenalin zbog rokova može biti iznimno opasan. On daje lažnu informaciju da je sve ok, dok je tijelo odavno u preživljavanju. 

🪴 Bez kojih stresora se može? Napiši na papir sve svoje svakodnevne stresore. Razmisli koji stresor normaliziraš, a zapravo se bez njega može. Moraš li pristajati na druženja koja ne voliš? Moraš li obavljati taj extra dio na poslu? Moraš li dolaziti ranije? 

🪴 I(stres)i se – doslovno skači, pleši, skakući, protresi ruke i noge. Izbaci višak stresa nakupljenog u tijelu koji ne može drugačije izaći van. Današnji stres je psihološki, a kaskada emocija i hormona u tijelu imitiraju fizičku prijetnju. Moramo ju moći izbaciti na van. 

🪴 Body scan – ovu vježbu imaš u KWH STUDIJU, a za studio možeš dobiti 14 dana besplatnog probnog razdoblja – više informacija u linku profila. Body scan je jako važan u prelasku granice u kronični stres. Ova tehnika nas uči skenirati tijelo, osjetiti gdje je stres i naučiti čitati signale tijela te na vrijeme istresti stresnu energiju. 

🪴No ekranos prije spavanos –  znam da je ovo teško jer baš je gušt gledati u ekran prije spavanja. Neke to možda i opušta. Međutim, ne opušta tvoj mozak. Melatonin se ne priprema na izlučivanje, a um postaje sve aktivniji i stimulirani. 

🪴Pisanje dnevnika ili pričanje s nekime – nakupljene emocije se prenose. Ili u tijelo ili u druge situacije. Sve ono neizrečeno ostaje, samo u drugom obliku. Let it go – poslušaj se, napiši svojim riječima emocije, imaj materijalni ili auditivni dokaz izražavanja emocija. 

Piši mi, što ti od toga koristiš? 

Scroll to Top